Byta karriär mitt i livet, är det möjligt?

 
Skärmavbild 2019-10-02 kl. 14.45.13.png

Byt bana och sadla om då, säger en god vän. Va, kan man det när man är mitt i livet och vad ska alla andra säga?

Hur känner du på söndagskvällarna? Är du den som längtar till att ännu en arbetsvecka ska dra igång och du riktigt känner hur lockande, intressant och roligt det ska bli? Eller har du kanske söndagsångest och börjar redan längta till fredag trots att den nya veckan knappt har startat än?

Om du tillhör den sistnämnda gruppen så är du i gott sällskap. Enligt en studie från Folkuniversitetet, https://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Stockholm/Puffar/karriarbarometern/, vill 43% som är i åldern 40-55 år byta arbete, MEN bara 13 % söker aktivt.

För några år sedan var jag en i den statistiken. Jag hade i och för sig varken söndagsångest eller studsade upp på måndag morgon, utan hade mer en känsla av att det var dags att göra något nytt, men visste inte riktigt vad.

Jag arbetade som rektor och älskade det, älskade känslan av att få vara med och göra skillnad varje dag och jag älskade eleverna och lärarna. Lärarna som var de riktigt stora hjältarna som stod där varje morgon och tog emot eleverna. I mitt jobb gav jag av mig själv 24-7 men inom mig hade en annan slags längtan börjat ta form. En längtan av frihet, glädje och lugn.

Hjälp, vad ska jag göra med denna längtan? Att byta tryggheten mot något nytt kändes både läskigt och riskabelt – och tänk om jag dessutom misslyckas? Vad ska alla andra säga då?

Kan ett nytt arbete eller karriär göra oss lyckliga? Enligt samma studie som Folkuniversitet gjorde framgår att 49% önskar att bättre få utveckla sina styrkor/talanger i arbetslivet. Många vill alltså ge mer av sig själva och få göra det som de är duktiga på och för mig låter det ju som en riktig win-win situation för både arbetsgivare och arbetstagare.

Vad blir då första steget? När nu så många drömmer om att få ge mer av sig själva och göra det som de är bra på så måste första steget bli att ställa sig frågan: Vilka arbetsuppgifter vill jag ha mer av? Frångå att tänka i traditionella yrken och mer fokusera på VAD det är man vill göra. Det är lätt att lista upp saker som man inte vill göra, men se om det är möjligt att vända på det och fokusera på vad man vill göra. Är det att arbeta med händerna, arbeta med tabeller, tala mer, skriva, arbeta utomlands, lösa problem, finnas till för andra?

Varför är det då bara 13% som aktivt söker nya jobb? En förklaring, att man inte går från tanke till handling, verkar vara att man inte riktigt vet vad man vill arbeta med. Idag finns det en nästan oändlig mängd olika yrken att välja på. När jag var liten var det mest traditionella yrken som ekonom, lärare, sjuksköterska, hantverkare etc. Idag sätter också många ett likhetstecken mellan karriär och självförverkligande. Det kanske inte är så konstigt att många upplever ångest i samband med karriärbyte.

Om du frågar mig vad jag fick kraften och modet ifrån att sadla om, kan jag nog inte riktigt svara på det. Jag vet bara att jag bestämde mig och sedan började jag sätta upp mål och göra listor på vad jag tycker om att göra och vad jag mår bra av att göra. Det fantastiska var att sedan löste sig det ena efter det andra och till slut sa jag upp mig och startade eget. Var det läskigt kanske du undrar, ja det var jätteläskigt OCH jätteroligt. Att jag lyckades beror på flera saker och jag har gjort en lista över det som hjälpte mig att byta karriär mitt i livet.

Mina fem tips vid karriärbyte

1. Titta på för och nackdelar på ditt nuvarande arbete

Är det arbetsuppgifterna, kollegorna, chefen, utmaningarna, stressen, tristessen eller något annat som inte är bra? Vad önskar du istället? Att byta karriär bara för att det är dåligt just nu kan vara onödigt. Se dig omkring i branschen finns det något där som lockar?

2. Jämför

Titta inte bara på lönen. Det kan vara värdefullt att se över semester, flexibilitet, ergonomi, förmåner, friskvård, trygghet. Det kan vara värt att gå ner några tusenlappar i lön om det gör en lyckligare.

3. Skriv upp dina mål

Att veta att du vill ha ett arbete med mindre stress, mer pengar, flexibilitet, självständighet är bra. Men det räcker inte. Du behöver ha ett karriärmål som är specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidssatt. Det ska inte handla om vad du vill fly ifrån. Det ska handla om vart du vill och vad du vill göra.

4. Låt inte åldern vara ett hinder

Det är aldrig för sent eller för tidigt med att byta karriär för att må bra och göra det du drömmer om. På en arbetsplats måste alltid någon vara yngst och äldst.

5. Nätverka och vässa ditt CV

Prata och träffa människor som har den karriär som du önskar, men underskatta inte ditt nuvarande kontaktnät. En person behöver inte vara i ”rätt” bransch för att kunna hjälpa till att knyta kontakter. Kom också ihåg att se över ditt CV och fräscha upp det.

Om du ändå kör fast, ta hjälp av din familj, vänner eller mig. Jag vill verkligen inspirera dig som går i tankar att byta karriär eller arbetsplats, oavsett ålder. Sätt upp mål, skriv listor, sätt dig själv i fokus, nätverka och ta hjälp vid behov. För det går och det är så kul att få följa sin dröm.

Hör av dig till mig så fixar vi det.

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren