Skratta sig friskare, går det?

 
IMG_0293.jpg

”Ett gott skratt förlänger livet” det har man hört sedan man var liten. Men stämmer det?

Flera vetenskapliga studier visar att om vi mår bra mentalt mår vi också bra kroppsligt och vice versa. Det har visat sig att skratt och glädje höjer immunförsvaret. Säkert har du själv märkt att det är sällan man blir sjuk när man känner sig tillfreds, glad och nöjd med livet. Däremot när vi känner oro, ångest, sorg och stress drabbas vi lättare av sjukdomar då vårt immunförsvar försvagas.

Vad händer egentligen i kroppen när vi skrattar? I stort sett engageras alla musklerna i hela din kropp när du brister ut i ett rejält gapskratt. Det blir som en slags ”inre joggingtur” för musklerna. Att skratta blir alltså ett sätt att träna. I ett högt tempo forslar hjärta och hjärna runt blodet till alla delar. Ämnen utsöndras också i kroppen som kan påverka smärta, matsmältning, sömn, blodtryck och puls. Ett gott och innerligt skratt hjälper dig alltså att slappna av både mentalt och i musklerna.

Välj det som är kul. Jag satt tillsammans med några goda vänner och berättade om skrattets alla fördelar och fick då frågan ”Hur ofta gapskrattar du då?” Det blev en rätt dyster reflektion från min sida. Visst, jag har det bra och småler ofta och tycker livet är roligt, men gapskratta, nja. Jag bestämde mig då för att göra något åt det och anmälde mig till en nybörjarkurs i Improvisationsteater. Hade ingen riktig koll på vad det gick ut på men visste att jag ville skratta mer och använda min kropp och hoppades att det skulle införlivas. Vilken lyckoträff, som jag fick skratta, åt mig själv och tillsammans med andra.

Men får man skratta om man själv eller andra i sin närhet mår dåligt? Har funderat några varv även runt det och kommit fram till att det borde vara en självklarhet. Ju sämre vi mår ju mer borde vi skratta och se till att skratta tillsammans med andra som mår dåligt. Men jag vet att det inte är helt lätt. Många av oss kan känna skuld när vi njuter av livet fast vi inte mår riktigt bra eller att en nära vän eller familjemedlem har det jobbigt. Skuld att känna glädje när någon annan mår dåligt. Här behöver vi hjälpas åt att ändra på det. Det är OK att mitt i allt elände också få ha det skoj och skratta. Speciellt nu när vi vet vad ett riktigt gapskratt gör för oss.

Skapa stunder för dig själv eller tillsammans med andra. Unna dig skratt och glädje varje dag. Ta tillvara på stunderna med kollegor, familj, titta på youtubeklipp, gå på stand-up eller något annat som får dig att gapskratta. Du förtjänar det och dessutom gör det dig friskare.

Det är dags att ta humorn på allvar!

Några tips när du vill skratta ordentligt och låta skrattgroparna bli riktigt djupa

- Youtube, här kan du hitta alla typer av klipp. Sök på det som du tycker är roligt. Gillar du katter, skriv in katter eller sök på ”funny cats”. Själv älskar jag när folk ramlar, kan skratta så det gör ont i magen av det. Längst ner har jag lagt in ett av mina favoritklipp.

- Skrattsajten, här finns det mängder att välja mellan. Allt är kategoriserat i klipp, ordvitsar, gåtor och mycket mer.

- Dela med dig av dina bästa klipp så fler kan få skratta åt din underbara humor.

Skickar länken som jag skrattar så gott år:

https://www.youtube.com/watch?v=pgTEOEAguuw

Vad skrattar du åt? Dela gärna på min sida så kan fler få möjlighet att skratta!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren