Ta kommandot i din andning
 
IMG_0991.jpeg

Hur andas du när du koncentrerar dig? Den frågan fick jag av en klok coachkollega. Upptäckte då att den var ganska ytlig. Bestämde mig där och då för att ta kommandot i min andning.

Som med mycket annat så behövs träning. Det fina med andningsträning är att den är gratis, du har den alltid med dig och kan träna överallt. På bussen, i soffan eller på ett sädesfält.

Andningen blir som en slags spegel över vad som pågår i din kropp. Vilka känslor du har och om du är aktiv eller stilla. Det fina är att du med hjälp av andningen kan ta kontrollen i dina tankar, känslor, immunförsvar, hjärta, matsmältning och hjärna. Men HUR ska du då göra?

Ja, andas gör vi ju hela tiden, faktiskt 1 000 andetag per timme, så varför inte passa på att göra det på ett sätt som ökar din hälsa och minskar din stress. Absolut kanske du tänker, frågan är bara HUR gör man det på ett bra och effektivt sätt.

Önskar du mer lugn, mindre stress, bättre sömn, mer energi och bättre koncentration? Testa att göra det som jag har skrivit ihop och utvärdera efter en vecka om du märker någon skillnad

1. Andningen bör börja i näsan. Där värms och fuktas luften och förbereds på så vis för lungorna. En bonus blir då också att luften rensas från bakterier innan den går vidare ner i lungorna. Till skillnad från när vi andas genom munnen och drar in kall luft, fylld med partiklar, som då kan göra luftvägarna irriterade.

2. Dra andetaget ända ner i buken så din diafragma stimuleras. När du får till den andningstekniken så gör du av med mindre energi än om du andas ytligt. Ofta om vi är stressade har vi en mer ytlig andning. Så känn efter ordentligt att andningen går ner och fyller buken.

3. Andas ut även genom näsan. Då försvinner de partiklarna med utandningsluften som fastnade i näsan när du andades in. Så fiffigt!

4. Färre andetag per minut blir en bonus för hälsan. Vet du hur många andetag du tar per minut när du är stilla? Många andas idag med ca 18-25 andetag per minut, det är en rejäl överandning där du gör av med onödig energi. Se om du kan träna på att ta färre andetag, gärna ner till 6-12 andetag per minut. Jag brukar tänka att jag ”stretchar” mitt andetag genom att andas in fem sekunder och ut fem sekunder.

5. Då till frågan hur du andas när du är koncentrerad? Se om du kan observera din andning när du skriver sms, mail eller någon rapport. Kanske gör du som jag gjorde tidigare, höll andan. Inte helt hälsosamt. Men bara genom att bli medveten om din andning och att faktiskt börja träna om och göra rätt, så har du tagit kommandot i din andning.

6. Stanna gärna upp minst tre gånger om dagen och gör medveten andning. Andas in under fem sekunder, fyll buken och andas ut under fem sekunder. Upprepa under fem minuter.

Du vet säkert att andningen är en automatisk funktion, men en av de få överlevnadsfunktioner i vår kropp som vi kan påverka med vår vilja. OCH kan vi påverka den med vår vilja kan vi ta kommandot i den. YES!

Vill du ta kommandot i din andning och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Träningstips för tid, motivation och glädje
 
IMG_1944.jpeg

”Träna måste vara kul för att det ska bli av” eller ”Hitta glädjen så kommer du iväg på dina träningspass” Känner du igen resonemanget?

Det är så klart grymt bra om man hittar glädjen och inspirationen för sin träning. Det säger sig själv att det är lättare att komma iväg och träna om man tycker det är kul. Och jag vill bara säga grattis till alla som har hittat glädjen.

Men för alla andra som hoppar över träningen för att de inte har tid, motivation eller lust så vill jag vända upp och ner på resonemanget. Tänk om det är precis tvärt om att motivationen och glädjen kommer när vi först gör?

Häng med så kommer du att förstå.

Många av mina klienter vill gärna komma igång med träningen men berättar att varken tid, motivation eller glädje finns. De går helt enkelt och väntar på att det ska komma till dem för att sedan börja träna. Vanligt tänkt men inte så effektivt.

Vi börjar med att titta på tiden som är den vanligaste anledningen till att inte träna. Jag kan förstå att många upplever tiden som en bristvara idag, men vi har alla lika många timmar på dygnet, 24 stycken. Och att då inte få till 30 - 60 minuters träning några gånger i veckan känns mindre bra.

Så med hjälp av några reflektionsfrågor brukar klienterna landa i att det ligger något annat bakom, något djupare än tid. Det kan handla om rädslor, motivationsbrist, negativa tankar om träning eller kanske svag självkänsla. För när vi tittar på själva tiden så finns ju den till sociala medier, TV-serier eller bara att gå runt och oroa sig.

Så mitt starkaste TIPS är att börja tänka tvärt om. Istället för att vänta på att tid, motivation och glädje ska komma till dig, börja med att bara göra. Gå till gymmet, stick ut och spring, ta en powerwalk, börja dansa, gå på yoga. Det viktiga är inte VAD utan ATT du börjar GÖRA och därefter kommer flytet med tiden.

Resonera med dig själv; Nej jag har varken tid, motivation eller lust för det här, men jag gör det ändå, för jag vet att det är bra för mig både fysiskt/mentalt och på kort/lång sikt.

Ekvationen kan verka lite konstig vad gäller träning. Man gör av med energi och ändå får man mer energi än innan man började träna. Du vet när du känner dig så där trött att du bara vill gå och lägga dig, men ändå bestämmer dig för en promenad och simsalabim är du piggare när du kommer tillbaka. Visst är det coolt?

Att testa nya saker är inte svårt, det är bara ovant. Var snäll med dig själv om det inte går som du tänkt dig direkt. Prova igen och igen och jämför dig bara med dig själv och beröm dig för dina framsteg som du tar, små som stora.

Vad blir ditt första träningssteg?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med din träning!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
TIPS på bra morgonrutiner
 
IMG_2834.jpeg

Har du en önskan om att bli en morgonperson eller i alla fall skapa en morgonrutin som ger dig energi och glädje? Ja, då finns det en massa vanor som du kan börja anamma direkt.

En bra start på dagen ger alltid en god förutsättning för att resten av dagen också ska bli bra.

Men hur ofta ger du dig själv de bästa förutsättningarna? Det är ofta vi tänker att om jag bara gick upp lite tidigare, förberedde saker kvällen innan, tog det mer lugnt, åt en bra frukost. Ja, då skulle morgonen vara mycket bättre. Precis, nu är det dags att ta kommandot i dina morgonrutiner och gå från tanke till handling.

Här får du fem morgonrutiner och ett bonustips som ger dig både en skön morgon och en bra dag.

1. Förbered redan kvällen innan. Fundera på hur nästa dag ser ut. Finns det något du kan förbereda för att få en lugnare start nästa morgon? Packa väskan, lägga fram kläder eller duka frukostbordet.

2. Lägg dig 30 minuter tidigare så du kan gå upp 30 minuter tidigare. Kanske resonerar du så att du vill sova så länge som möjligt och ställer då larmet på senast tänkbara tid och måste därför skynda dig på morgonen. Se om du istället kan ge dig lite mer tid på morgonen.

3. Ge dig själv ett varsamt uppvaknande. Precis när du vaknar börja med att lägga märke till din andning. Följ några andetag med lite nyfikenhet hela vägen in och hela vägen ut. Notera hur det känns utan att värdera. Ta sedan några medvetna andetag där du fyller buken på inandning och låter sedan magen sjunka in på utandningen. Lägg märke till eventuell skillnad.

4. Visualisera din dag. Det är ett enkelt och effektivt verktyg där du kan bestämma dig för hur du vill att din dag ska bli och kännas. Om inte du bestämmer hur dagen ska bli är det lätt att någon annan gör det åt dig. Testa gärna att ställa dig framför badrumsspegeln och säg något snällt till dig själv. T.ex. ”Jag är stark, frisk och glad.” Jag utstrålar skönhet, självförtroende och glädje.” ”Jag har allt inom mig som behövs för att ta mig an dagens utmaningar.”

5. Börja dagen med ett träningspass. Oavsett om du vill ut och springa, gå en lugn promenad, göra någon stretchövning hemma så ger träning och rörelse energi till kroppen. Endorfinerna som frigörs gör att du vaknar ordentligt. Dessutom kommer du vara klar med träningen redan innan dagen har börjat och ge dig en positiv känsla för resten av dagen.

BONUSTIPS! Börja dagen med en viktig arbetsuppgift innan du kollar mailen, då har du både fått den avklarad och har skapat dig en skön känsla.

Vilka är dina morgonrutiner som ger dig energi och glädje?

Du vet väl att du kan boka mig för individuell telefon eller skypecoaching. Det betyder att du kan få en Livscoach oavsett var du befinner dig. Perfekt ju!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
De små sakerna som gör skillnad
 
IMG_0512.jpg

Har avsatt lite tid för mig själv för att reflektera över vad jag verkligen drömmer om och tycker är viktigt. Inser lite förvånat att det är många små saker i livet som jag uppskattar.

Hade kanske trott att det skulle vara lite större drömmar som att flytta utomlands, göra kometkarriär, eller vinna på lotto som skulle komma till mig under min reflektionsstund. Istället kommer det till mig små vardagliga saker som jag gör och jag märker att jag gillar det.

Kanske är det så för dig också, att du blir mer uppmärksam och uppskattar mer och mer de små sakerna i vardagen, eller? Så klart ser jag också fram emot långa resor, upptäcka nya saker och att spränga mina gränser. Men när jag reflekterar märker jag att det nästan alltid är de små ögonblicken som jag får stora känslor för.

Tänker tillbaka på hur det var när jag arbetade som rektor och där en av mina viktigaste uppgifter var att hålla skolans mål och vision levande. Alla formuleringar och dokument som vi skrev. Det var bra saker vi bestämde och enades om och precis som stenarna i bilden är det viktigt med en stabil grund. Men så här med lite perspektiv så är det ju de små stenarna och de små sakerna som vi gör i vardagen som skapar skillnad.

Funderar och reflekterar du över vad som är viktigt i ditt liv?

Det är ju inte ovanligt att dagarna, veckorna och månaderna rusar på och vi bara accepterar livet som det är och tror att det måste vara så. Vad skulle hända om du stannade upp och gav dig själv en stund för att reflektera över vad du tycker är viktigt i livet.

• Hur vill du må och känna i både vardagen och på fritiden?

• Vad behöver du göra mer av för att närma dig det som du drömmer om och tycker är viktigt?

• Vad behöver du göra mindre eller rent av eliminera för att närma dig det som du drömmer om och tycker är viktigt?

Om du vet vad du vill är chansen större att det blir som du vill.

Min slutreflektion blir att jag vill fortsätta att se det lilla i det stora och det vackra i de små sakerna. Att det är ok att inte alltid prestera storartat för att vara nöjd med sig själv och det som dagen gav. Att få hem barnen på middag, promenera i skogen, skriva en kärlekslapp till min man eller ta en extra lång fika med en vän, det är riktigt fina värden för mig. Jag har förstått att utan de här små sakerna spelar det stora ingen roll.

Det här kanske låter enkelt och vardagligt för dig, men för mig blir det en fin utmaning att hålla fast vid det.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med att ta fram det som du tycker är viktigt i livet!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Hur vet man när det är dags för kroppen att gasa och bromsa?
 
IMG_2792.jpeg

Känner du igen att livet ibland bara snurrar på och ibland till och med snabbare och snabbare?

Många rallyförare behöver veta exakt när det är läge att gasa och bromsa för att kunna ta kurvorna på rätt sätt och bokstavligen komma i mål levande. Precis så är det också i verkliga livet, veta när det är dags att gasa och när det är dags att bromsa. Generellt är vi människor väldigt duktiga på att gasa.

Personligen har jag fått träna mig i att bli skicklig på att bromsa i min vardag, men faktiskt också på min ledighet. Vet inte hur det är för dig, men för mig tar många roliga aktiviteter som att gå på fest, umgås med vänner, shoppa och vara uppe sent också energi. Allt detta vill jag ju göra och det fina är att det fungerar om jag också ger mig själv återhämtning. Men vad innebär det att trycka ner bromspedalen?

Regelbunden, tillräcklig och kvalitativ sömn är det bästa sättet för mig att hålla bromssystemet i skick. Forskningen visar att sömnen påverkar b.la vår förmåga att hantera stress och inlärning. https://www.afaforsakring.se/nyhetsrum/pressmeddelanden/2018/03/ny-forskning-om-samband-mellan-somn-arbete-och-halsa/

Många tullar på sin nattsömn och det kan gå bra under en period, men det är slitsamt för kroppen och tyvärr finns det inga bra ersättare för en god nattsömn.

Precis som bilen behöver sitt bränsle behöver även vi människor bra bränsle för att orka. Så din kost är så klart också en viktig del precis som fysisk kondition. En vanlig orsak till utmattning, svag återhämtning och kronisk stress är just brist på sömn, god kost och fysisk aktivitet.

Andra saker som också är bra för att aktivera bromspedalen är olika avslappningsövningar, som meditation, lugna yogapass, andningsövningar. En favorit som jag har är muskulär avslappningsövning där jag ligger ner under 20-30 min och går igenom kroppens alla delar. Först spänner jag en muskel och låter den sedan slappna av. Har du inte testat så gör det!

Skratt, härliga fritidssysselsättningar och fysisk beröring hjälper också till att aktivera bromspedalen.

Vi får inte glömma gaspedalen som också är en viktig del i livet. Ett aktivt nervsystem är en förutsättning för att vi ska komma igång och kunna få saker gjorda. Kanske känner du när pulsen, blodtrycket och andningen stiger. Det som sker då är att du frigör energi och prestationsförmågan ökar. Det blir ett slags stresspåslag, men det är inte skadligt så länge du bromsar in då och då.

Vad skulle hända om du tryckte till på bromsen lite mer i höst för att skapa bättre livsval för dig själv och din omgivning?

Vill du ta kommandot i din stress och uppleva mer lugn och glädje? Jag hjälper dig gärna på vägen. Ett tips är att börja med Livsstislanalysen där jag just nu har ett fint erbjudande för dig. Hör av dig och uppge ”BLOGG” så får du det fina erbjudandet direkt.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Byta karriär mitt i livet, är det möjligt?
 
Skärmavbild 2019-10-02 kl. 14.45.13.png

Byt bana och sadla om då, säger en god vän. Va, kan man det när man är mitt i livet och vad ska alla andra säga?

Hur känner du på söndagskvällarna? Är du den som längtar till att ännu en arbetsvecka ska dra igång och du riktigt känner hur lockande, intressant och roligt det ska bli? Eller har du kanske söndagsångest och börjar redan längta till fredag trots att den nya veckan knappt har startat än?

Om du tillhör den sistnämnda gruppen så är du i gott sällskap. Enligt en studie från Folkuniversitetet, https://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Stockholm/Puffar/karriarbarometern/, vill 43% som är i åldern 40-55 år byta arbete, MEN bara 13 % söker aktivt.

För några år sedan var jag en i den statistiken. Jag hade i och för sig varken söndagsångest eller studsade upp på måndag morgon, utan hade mer en känsla av att det var dags att göra något nytt, men visste inte riktigt vad.

Jag arbetade som rektor och älskade det, älskade känslan av att få vara med och göra skillnad varje dag och jag älskade eleverna och lärarna. Lärarna som var de riktigt stora hjältarna som stod där varje morgon och tog emot eleverna. I mitt jobb gav jag av mig själv 24-7 men inom mig hade en annan slags längtan börjat ta form. En längtan av frihet, glädje och lugn.

Hjälp, vad ska jag göra med denna längtan? Att byta tryggheten mot något nytt kändes både läskigt och riskabelt – och tänk om jag dessutom misslyckas? Vad ska alla andra säga då?

Kan ett nytt arbete eller karriär göra oss lyckliga? Enligt samma studie som Folkuniversitet gjorde framgår att 49% önskar att bättre få utveckla sina styrkor/talanger i arbetslivet. Många vill alltså ge mer av sig själva och få göra det som de är duktiga på och för mig låter det ju som en riktig win-win situation för både arbetsgivare och arbetstagare.

Vad blir då första steget? När nu så många drömmer om att få ge mer av sig själva och göra det som de är bra på så måste första steget bli att ställa sig frågan: Vilka arbetsuppgifter vill jag ha mer av? Frångå att tänka i traditionella yrken och mer fokusera på VAD det är man vill göra. Det är lätt att lista upp saker som man inte vill göra, men se om det är möjligt att vända på det och fokusera på vad man vill göra. Är det att arbeta med händerna, arbeta med tabeller, tala mer, skriva, arbeta utomlands, lösa problem, finnas till för andra?

Varför är det då bara 13% som aktivt söker nya jobb? En förklaring, att man inte går från tanke till handling, verkar vara att man inte riktigt vet vad man vill arbeta med. Idag finns det en nästan oändlig mängd olika yrken att välja på. När jag var liten var det mest traditionella yrken som ekonom, lärare, sjuksköterska, hantverkare etc. Idag sätter också många ett likhetstecken mellan karriär och självförverkligande. Det kanske inte är så konstigt att många upplever ångest i samband med karriärbyte.

Om du frågar mig vad jag fick kraften och modet ifrån att sadla om, kan jag nog inte riktigt svara på det. Jag vet bara att jag bestämde mig och sedan började jag sätta upp mål och göra listor på vad jag tycker om att göra och vad jag mår bra av att göra. Det fantastiska var att sedan löste sig det ena efter det andra och till slut sa jag upp mig och startade eget. Var det läskigt kanske du undrar, ja det var jätteläskigt OCH jätteroligt. Att jag lyckades beror på flera saker och jag har gjort en lista över det som hjälpte mig att byta karriär mitt i livet.

Mina fem tips vid karriärbyte

1. Titta på för och nackdelar på ditt nuvarande arbete

Är det arbetsuppgifterna, kollegorna, chefen, utmaningarna, stressen, tristessen eller något annat som inte är bra? Vad önskar du istället? Att byta karriär bara för att det är dåligt just nu kan vara onödigt. Se dig omkring i branschen finns det något där som lockar?

2. Jämför

Titta inte bara på lönen. Det kan vara värdefullt att se över semester, flexibilitet, ergonomi, förmåner, friskvård, trygghet. Det kan vara värt att gå ner några tusenlappar i lön om det gör en lyckligare.

3. Skriv upp dina mål

Att veta att du vill ha ett arbete med mindre stress, mer pengar, flexibilitet, självständighet är bra. Men det räcker inte. Du behöver ha ett karriärmål som är specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidssatt. Det ska inte handla om vad du vill fly ifrån. Det ska handla om vart du vill och vad du vill göra.

4. Låt inte åldern vara ett hinder

Det är aldrig för sent eller för tidigt med att byta karriär för att må bra och göra det du drömmer om. På en arbetsplats måste alltid någon vara yngst och äldst.

5. Nätverka och vässa ditt CV

Prata och träffa människor som har den karriär som du önskar, men underskatta inte ditt nuvarande kontaktnät. En person behöver inte vara i ”rätt” bransch för att kunna hjälpa till att knyta kontakter. Kom också ihåg att se över ditt CV och fräscha upp det.

Om du ändå kör fast, ta hjälp av din familj, vänner eller mig. Jag vill verkligen inspirera dig som går i tankar att byta karriär eller arbetsplats, oavsett ålder. Sätt upp mål, skriv listor, sätt dig själv i fokus, nätverka och ta hjälp vid behov. För det går och det är så kul att få följa sin dröm.

Hör av dig till mig så fixar vi det.

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Skratta sig friskare, går det?
 
IMG_0293.jpg

”Ett gott skratt förlänger livet” det har man hört sedan man var liten. Men stämmer det?

Flera vetenskapliga studier visar att om vi mår bra mentalt mår vi också bra kroppsligt och vice versa. Det har visat sig att skratt och glädje höjer immunförsvaret. Säkert har du själv märkt att det är sällan man blir sjuk när man känner sig tillfreds, glad och nöjd med livet. Däremot när vi känner oro, ångest, sorg och stress drabbas vi lättare av sjukdomar då vårt immunförsvar försvagas.

Vad händer egentligen i kroppen när vi skrattar? I stort sett engageras alla musklerna i hela din kropp när du brister ut i ett rejält gapskratt. Det blir som en slags ”inre joggingtur” för musklerna. Att skratta blir alltså ett sätt att träna. I ett högt tempo forslar hjärta och hjärna runt blodet till alla delar. Ämnen utsöndras också i kroppen som kan påverka smärta, matsmältning, sömn, blodtryck och puls. Ett gott och innerligt skratt hjälper dig alltså att slappna av både mentalt och i musklerna.

Välj det som är kul. Jag satt tillsammans med några goda vänner och berättade om skrattets alla fördelar och fick då frågan ”Hur ofta gapskrattar du då?” Det blev en rätt dyster reflektion från min sida. Visst, jag har det bra och småler ofta och tycker livet är roligt, men gapskratta, nja. Jag bestämde mig då för att göra något åt det och anmälde mig till en nybörjarkurs i Improvisationsteater. Hade ingen riktig koll på vad det gick ut på men visste att jag ville skratta mer och använda min kropp och hoppades att det skulle införlivas. Vilken lyckoträff, som jag fick skratta, åt mig själv och tillsammans med andra.

Men får man skratta om man själv eller andra i sin närhet mår dåligt? Har funderat några varv även runt det och kommit fram till att det borde vara en självklarhet. Ju sämre vi mår ju mer borde vi skratta och se till att skratta tillsammans med andra som mår dåligt. Men jag vet att det inte är helt lätt. Många av oss kan känna skuld när vi njuter av livet fast vi inte mår riktigt bra eller att en nära vän eller familjemedlem har det jobbigt. Skuld att känna glädje när någon annan mår dåligt. Här behöver vi hjälpas åt att ändra på det. Det är OK att mitt i allt elände också få ha det skoj och skratta. Speciellt nu när vi vet vad ett riktigt gapskratt gör för oss.

Skapa stunder för dig själv eller tillsammans med andra. Unna dig skratt och glädje varje dag. Ta tillvara på stunderna med kollegor, familj, titta på youtubeklipp, gå på stand-up eller något annat som får dig att gapskratta. Du förtjänar det och dessutom gör det dig friskare.

Det är dags att ta humorn på allvar!

Några tips när du vill skratta ordentligt och låta skrattgroparna bli riktigt djupa

- Youtube, här kan du hitta alla typer av klipp. Sök på det som du tycker är roligt. Gillar du katter, skriv in katter eller sök på ”funny cats”. Själv älskar jag när folk ramlar, kan skratta så det gör ont i magen av det. Längst ner har jag lagt in ett av mina favoritklipp.

- Skrattsajten, här finns det mängder att välja mellan. Allt är kategoriserat i klipp, ordvitsar, gåtor och mycket mer.

- Dela med dig av dina bästa klipp så fler kan få skratta åt din underbara humor.

Skickar länken som jag skrattar så gott år:

https://www.youtube.com/watch?v=pgTEOEAguuw

Vad skrattar du åt? Dela gärna på min sida så kan fler få möjlighet att skratta!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Mina 5 bästa kvällsrutiner för en god nattsömn
 
Skärmavbild 2019-09-09 kl. 20.25.47.png

Sitter och läser om att störd sömn ofta är en avgörande faktor för att man ska utveckla utmattningssyndrom. Då är det hög tid att vi gör vad vi kan för att få en riktigt god nattsömn.

Vid det här laget känner vi nog alla till vikten av återhämtning med dagliga pauser, regelbunden motion, goda matvanor, helgvila och semester. Men känner du till vilken som är den absolut viktigaste källan till återhämtning? Jo nattsömnen.

Nattsömnen hjälper nämligen hjärnan att bearbeta dagens intryck och flera viktiga hormoner utsöndras som är läkande. Även kortisolhalterna sjunker som ofta är förhöjda vid långvarig stress. Kroppen är ju helt fantastik som arbetar så intensivt och välgörande när vi sover. Den ser även till att stärka vårt immunförsvar, bygga upp celler och stimulera vår ämnesomsättning. Man kan säga att sömnen är till för att balansera kroppen och kompensera det slitage som den varit med om som vaken.

Men ibland försämras vår nattsömn. Det kan bero på oro, stress eller andra livshändelser. Även när man blir äldre ändras sömnmönstret och djupsömnen minskar för att vissa hormoner inte längre behövs i samma omfattning. Om det är så att man missar någon eller ett par nätters sömn kan man ändå vara lugn. Sömnen kommer alltid ikapp för man kompenserar nämligen sömnbristen med att sova djupare natten efter.

Det finns en massa knep att ta till för att sova bättre. Mycket handlar om att skapa en bra sömnhygien, ha tålamod och att faktiskt göra. För vi kan inte säga till oss själva att nu MÅSTE jag sova minst 7 till 8 timmar och med 25% bättre sömnkvalitet. Det är lite sent att ligga där i sängen och säga det till oss själva. Ett mer effektivt sätt är att skapa goda förutsättningar för din nattsömn genom b.la bra kvällsrutiner. Jag har skrivit ihop mina fem bästa kvällsrutiner, kanske passar något dig.

Mina fem kvällsrutiner för en god natts sömn

1. Lägger bort blåljuset

Ett par timmar innan det är dags för mig att sova lägger jag undan mobiltelefon och dator. Det gör att min hjärna slipper det blå ljuset som stör och trycker ner melatoninproduktionen. YES, så skönt!

2. Lugn och ro med nedvarvning

Jag ser till att göra lugna aktiviteter innan läggdags. Det tar ca två timmar för hjärnan att varva ner. För mig kan det vara att läsa en bok, titta på en serie, ta en lugn promenad, göra ett lugnt yogapass eller meditera. Jag släpper in lite ny och sval luft i sovrummet och mörklägger så gott det går.

3. Ställer min gamla hederliga väckarklocka

Mobiltelefonen får ligga utanför sovrummet hela natten. Forskning har visat att den stör vår nattsömn bara av att finnas i sovrummet. Så plocka fram din gamla hederliga väckarklocka.

4. Skriver ner

Jag har investerat i en anteckningsbok som ligger på mitt sängbord. Om jag vaknar och tankarna börjar snurra så vet jag att jag kan skriva ner dem och sedan släppa taget om dem.

5. Andningsövning

Om jag vaknar och det är svårt att somna om gör jag min favoritövning. En kombination av andningsövning och muskulär avslappning. Jag börjar med att spänna hela kroppen under ca 5 sek för att sedan slappna av. På så vis talar jag om för kroppen att det är skillnad mellan spända muskler och avslappnade och nu är det hög tid att vara avslappnad. När vi har svårt att somna är det inte ovanligt att vi ligger just och spänner oss. Sedan gör jag en kort andningsövning:

• Slut dina ögon och andas långsamt in genom näsan.

• Visualisera att det är en ballong som fylls med luft och att så mycket luft som möjligt ska dras ner i strupe, lungor och mage.

• Ta sedan en kort paus på ett par sekunder och släpp långsamt ut luften genom näsan.

• Visualisera gärna hur luften töms ur dig.

• Upprepa några gånger tills du känner dig dåsig och somnar.

• Tekniken kan kräva lite träning, men ge inte upp. Du kommer att upptäcka värdet.

Jag har accepterat och lärt mig att det är ok att min sömn då och då är dålig. Ibland blir ju kvällarna sena och tankarna snurrar. Nu vet jag ju att kroppen kompenserar natten efter.

Mitt tips till dig blir att göra din egen topplista över kvällsaktiviteter som du tror gynnar din nattsömn. Börja med att ändra en sak, t. ex att du lägger dig kl 22.00 och stiger upp kl 06.00 varje morgon under två veckor, oavsett hur bra/dåligt du har sovit. Sedan utvärderar du. Låt det ta lite tid. Du vet det där med tålamod det viktigaste är att du prioriterar din sömn och lär dig vad som fungerar bäst för just dig.

Nu har du bäddat för en ännu bättre sömn än om du bara skulle ha lämnat den åt slumpen. Grattis och sov nu riktigt gott!

Om du upplever att du har sömnproblem, så hör av dig till mig så kan jag hjälp dig.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Finns det mer eller mindre effektiva sätt att vara effektiv på?
 
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_31f5.jpg

Planerar upp veckans arbete och försöker vara så effektiv som möjlig. En tanke dyker då upp, finns det mer eller mindre effektiva sätt att vara effektiv på? Känner du igen dig att du vill maxa och ha ut så mycket som möjligt av tiden?

Det är ju intressant det här med tid. Kan det vara så att vi blandar ihop effektivitet med tid och brådska och tror att om jag skyndar mig ordentligt så är jag mer effektiv. Om jag gör en lång lista och bara betar av jobbsak för jobbsak utan att ha koll på mål och vart jag ska och dessemellan också skickar några mail, beställer hämtmat och skickar grattis-sms till en vän, har jag då varit effektiv? Ja, kanske, men hur är känslan, hur mår man och hur blev kvaliteten och resultaten?

Tror att det är fler än jag som har skyndat och ändå fått mindre gjort. Märker också att både kreativitet och spontanitet blir lidande av brådskan och när det inte finns tid kvar till varken kreativitet eller spontanitet så brukar resultaten bli därefter. Lägg därtill en känsla av en massa måsten, tidspress och att inte räcka till.

Tänk då om det är precis tvärt om, att vi ska ta det lugnare för att vara mer effektiv.

För vad händer när vi stannar upp och tar ett par djupa andetag, går ett varv på kontoret eller tar en paus. Jo, vårt parasympatiska nervsystem får mer utrymme och då sjunker stresshormonerna; adrenalin, noradrenalin och kortisol och ”må-bra” hormonet oxytocin ökar. Då är möjligheten större att vi kan tänka mer långsiktigt och med en högre kvalitet.

Uppgraderar mina att-göra-listor till 2.0 där jag både fokuserar, koncentrerar mig och prioriterar. Jag uppgraderar helt enkelt mina ”att-göra-listor” till 2.0. Jag gör listorna som vanligt, men med ytterligare en kolumn. En kolumn där jag prioriterar hur viktiga dessa saker faktiskt är utifrån mina mål. Jag sätter en 1:a på det som är viktigt och bråttom, en 2:a på det som bara är viktigt och en 3:a på det som kan vänta något. Det ger energi! Sedan kan jag med glädje och lustfylldhet ta mig an 2:orna och 3:orna. Testa gärna!

Min slutreflektion blir alltså att vi måste göra ”rätt” saker som leder fram till ens mål. Det är att vara effektiv.

Vill du även prova på hur det är att tidssätta dina aktiviteter för ännu mer effektivitet kan jag rekommendera att testa Pomodorometoden. För mig fungerar den bäst när jag behöver arbeta med något intensivt och som känns extra utmanande.

https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique

Jag önskar dig en massa härlig effektivitet och lugn!

Är det en utmaning för dig att hinna med det du vill? Hör av dig till mig så fixar vi det.

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Kan man bli stresskompetent?
 
IMG_1394.jpg

Många av mina dagar arbetar jag på ett eller annat sätt med stress, enskilda klienter eller ute på företag. Betyder det då att jag själv är så pass stresskompetent att jag inte behöver arbeta med mig själv?

Stress är ett brett och svårdefinierat begrepp. Å ena sidan hjälper stress oss att vara pigga, alerta och kunna prestera. Å andra sidan kan det göra oss sjuka. Dessutom är stress individuellt. Det som stressar mig är inte säkert att det stressar dig. Det beror på våra tidigare upplevelser, vad vi har med oss i våra ”ryggsäckar” och vårt tankemönster.

När jag för några år sedan började arbeta med min egen stress hade jag byggt upp några, som jag trodde, var bra strategier.

Effektiviseringsstrategin
Det var för mig att hinna med och göra så många saker som möjligt under dygnets 24 timmar. Min teori var att om jag bara gör klart allting först så kan jag njuta sedan. Problemet var bara att tiden till att njuta eller bara vara aldrig infann sig. Det blev bara en massa ”måsten” och stressen hängde över mig. Jag började göra saker ännu snabbare, åt snabbt, rörde mig snabbt, talade snabbt och framförallt gjorde jag många saker samtidigt. Väldigt tydliga stressbeteenden. Det blev som en ond spiral.


Avskalningsstrategin
Jag började prioritera bort sådant som jag tyckte var roligt att göra. Som att träffa vänner, träna, vila eller läsa. Just i stunden kändes det bra för då fick jag tid att göra alla mina ”måsten”.

Stressfobi
Jag utvecklade en slags stressfobi där jag blev rädd för saker som kunde stressa mig. Jag tackade nej till inbjudningar och aktiviteter som skulle kunna stressa mig.


Varför berättar jag då det här? Det finns en ”känna igen sig” känsla som kan vara ganska skön. Att inte behöva känna sig ensam utan veta att det går att få till en förändring OCH det kan till och med vara ganska lätt.


Så är jag stresskompetent idag? JA, skulle jag säga. Jag har lärt mig att förstå vad det är som triggar min stress, jag har lärt mig vad som är mina bästa återhämtningsaktiviteter och jag har lärt mig att säga nej. Mycket av detta fick jag hjälp med genom att göra en Livsstilsanalys. Den hjälpte mig att förstå i vilka situationer som jag blev stressad, vad som gav mig den bästa återhämtningen och hur det låg till med min kondition. Än idag använder jag flera av de verktygen jag då lärde mig.


TIPS. Fundera över hur dina dagar ser ut och hur du känner dig på kvällen. Känner du igen dig i mina gamla stresstrategier? Eller känner du igen dig i några av nedan påstående?

 • Tackar nej till roliga aktiviteter

 • Hoppar över frukosten

 • Låtsas lyssna på andra, men funderar istället på dina egna problem

 • Äter smörgåsar istället för att laga varm mat

 • Tar med datorn hem, när det är mycket på arbetet

 • Lägger dig sent och är trött när du vaknar

 • Svårt att koncentrera dig längre stunder

 • Blir lättirriterad på dem du egentligen tycker om

 • Glömmer att fråga sambon hur hen mår

 • Skriker åt barnen

 • Äter snabbt

 • Glömmer bort sådant som du tidigare alltid kom ihåg

Om ja, då är min varmaste rekommendation att du ska ta tag i din stress. Det går att skapa förändring och du är så värd att få må bra. Både för din egen skull men också för dina nära och kära.


Idag använder jag Livsstilsanalysen till flera av mina klienter och med fina resultat.
Vill DU göra en Livsstilsanalys, har frågor om stress eller vill boka en tid. Kontakta mig på: www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med att både ”Må bra och prestera bra” för det går!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Fredrik Wasting
Vad skulle hända om vi slutade jämföra oss?
 
IMG-6313.JPG

Jag har verkligen legat i hårdträning för att sluta jämföra mig med andra. Har det varit lätt? Nja, men faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Att bli lämnad utanför en grupp är en av människans största rädslor. Känslan av att bli övergiven och lämnad är alltså nedärvd och något som vi har inom oss sedan starten. I begynnelsen hade den ett stort värde då en ensam människa var ett enkelt byte.

Så att få tillhöra en grupp är viktigt, men behöver vi jämföra oss för att få tillhöra?

Enligt den sociala jämförelseteorin ingår det i vår natur som sociala varelser att jämföra oss med andra som ett sätt att försöka mäta vårt eget värde. Hur förhåller jag mig angående utseende, åsikter, framgång, uppförande m.m.? Det här kan ha en positiv effekt om vi INSPIRERAS istället för att jämföra.

I sociala medier är det lätt att falla dit och fortsätta att jämföra. Det är tillgängligt 24 timmar om dygnet och vi kan jämföra oss med människor som inte finns i vår fysiska närhet. Det är alltså en god idé att lära sig att förhålla sig till lättillgängligheten att jämföra oss. I stunden när vi jämför har vi inte alla förutsättningar och fakta för att få en rättvis bild. Vi har ingen aning om vad de har gått igenom eller vad de har i sin ryggsäck. Vi vet inte heller vilka sidor de väljer att visa upp eller dölja.

Ta min träning som exempel. Tidigare jämförde jag mig ofta med hur snabbt andra sprang, hur ofta de tränade och vilka vikter de kunde lyfta. Så här i efterhand kan jag ju se hur dumt det var t.ex. när jag jämförde mig med grannen, han är ju vältränad och spänstig som få och där stod jag med min otränade kropp. Kanske känner ni igen känslan som smyger sig in, jag är dålig, alla andra är bättre.

Vad gjorde jag för att träna mig att gå från jämförelse till inspiration?

 • Jag började med att erkänna för mig själv att jag jämförde mig med andra och att det gav mig en negativ känsla.

 • Jag insåg även att jag vid flera tillfällen lät andras åsikter och tankar bestämma hur jag skulle må och se ut.

 • Jag började identifiera vilka det var som jag jämförde mig med.

 • Jag insåg att jämförandet var en riktig energitjuv.

 • Jag bestämde mig och satte upp mål för hur jag ville vara och må.

 • Jag hittade förebilder som jag inspirerades av.

 • Jag började skriva tacksamhetsdagbok över både små och stora saker jag var tacksam för.

Vi är alla olika och har olika förutsättningar så det verkar ju helt knasigt att hålla på och jämföra oss med andra. Risken är ju att vi blir helt utmattade av det. Är det inte lite av charmen att vi är olika, för hur tråkigt skulle det vara om vi alla var just lika. Ändå står jag där ibland och avundas och tänker om jag ändå vore….MEN oftare och oftare kommer jag på mig själv i tid och tränar mig att istället inspireras. Det är så mycket roligare, mer effektivt och den känslan som då infinner sig är en helt annan än den jämförande.

Så här i slutet på sommaren kan det vara fint att ge sig själv lite tid att reflektera och arbeta fram vad DU tycker är viktigt i livet och vad du mår så där härligt bra av. En nyhet är nu att du kan boka mig för individuell telefon alt skypecoaching.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med att gå från jämförelse till inspiration!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Fredrik Wasting
Sju sätt att behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd i höst
 

Sju sätt att behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd i höst. Det är i slutet av augusti och de flesta av oss är nog inne i studier eller arbetsrutiner. Här är en lista med sju saker som jag kommer prioritera för att behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd under hösten.

Jag har precis kommit tillbaka efter några veckors ledighet och har faktiskt längtat efter hösten. Den klara luften, de vackra färgerna och alla rutiner. Ja, jag är en rutinmänniska även om jag också gillar ledigheten.

Den här hösten har jag lovat mig själv att hålla kvar de saker som jag gillar mest med sommarledighet och föra det samman med mina rutiner. Man behöver ju inte släppa allt som har med sommaren att göra bara för att arbetet drar igång och det blir lite mörkare och kyligare på kvällarna. Det här kommer bli en magisk höst.


Min prioriteringslista med sju sätt för att behålla lugnet och
hålla stressen på lagom avstånd.

Fortsätt att vara utomhus

Dra nytta av solljuset och exponera dig för dagsljuset en stund varje dag. Många av oss arbetar inomhus och då är det perfekt att t.ex. ta en 30 minuters lunchpromenad och njuta av ljuset.

gresh.JPG

Se över ditt umgänge

Vänner-arbetskamrater-släkt, vilka människor tycker du om att umgås med? Vilka ger dig energi, glädje, utmaningar och kärlek? Hur kan du ha kvar dessa människor omkring dig även nu när vardagen är igång? Säkerställ att ditt sociala umgänge är ett umgänge du trivs med.

Behåll semestervanorna

Eller kanske inte riktigt alla semestervanor. Att dricka rosé och äta glass varje dag är nog inte hållbart i längden, men fortsätt gärna med de goda vanorna. Hur skulle de kännas att behålla de långa frukostarna och fortsätta frossa i bär? Låt också grillen stå kvar ute och fortsätt njut av din grillade älsklingsmat även när kvällarna blir lite mörkare. OCH ta en glass då och då.

Planera för att få den höst du önskar

Det är lättare att det blir som man vill om man vet vad man vill. Så börja med att fundera på hur du vill må och känna under dessa färgsprakande och friska månader. Gör också upp en plan för hur du ska säkerställa att det blir just så som du vill.

Ta med motionsvanorna

Många av oss rör mer på oss under ledigheten. Det är lätt att ta långa promenader, simma, prova på någon ny aktivitet, spänna på sig springskorna, dansa etc. Så passa på att ta med dig någon eller några av dina motionsvanor och gör dem till en rutin även under hösten. Att röra på sig minst 30 minuter per dag, där pulsen höjs något, är gynnsamt för både kropp och knopp visar en studie från Läkartidningen.

Längta efter något

Hösten kan kännas extra härlig om du har något att längta till. Planera in något roligt att göra, själv eller tillsammans med någon du tycker om. Kanske en weekendresa, ordna en överraskning för en vän, börja en ny kurs eller gå på teaterföreställning.

Ge dig själv god återhämtning

Börja med en rutin som ger dig god återhämtning och minskar din stress. Jag vet inte hur det är för dig men med hösten och dess vardagsrutiner har jag lätt att få in både andningsövningar, meditation och yoga. För andra är det lättare under ledighet och semester. Oavsett så ge dig själv en rutin för att förebygga stress och skapa god återhämtning. Min favorit är en kort andningsövning som jag gör varje dag för ett större lugn. Vill du testa så finns den här nedan.Andningsövning på fem minuter för ett större lugn:


Jag önskar dig en lugn och fin start på hösten!


Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Fredrik Wasting
Bloggpremiär!
 

Varmt välkommen till min premiär som bloggare. Jag kastar mig bokstavligen ut i något som jag länge funderat på att testa och känner mig både spänd, peppad och förväntansfull. Tänker att det är tre bra ingredienser för detta nya projekt.

68790366_2808107102537084_3153428064612909056_n.jpg

Vad ska jag då skriva om? Ja, som ni vet är mina ledord ”Må bra-prestera bättre” och ”Hållbart ledarskap”. Så det kommer bli en härlig mix där jag vill bidra med att just du ska må bra, både på in och utsidan och att du ser dig själv som en ledare för ditt eget liv med fokus på att du ska hålla länge. Det blir också en blandning av fakta och mina egna personliga tankar och upplevelser.

DIN medverkan kommer att vara viktig i kommentarsfält, som tipsare eller debattör. Jag älskar ni vi peppar varandra och lyfter varandra till nya nivåer och insikter vi inte visste att vi hade.

YES, nu kör vi!

Önskar dig en fin dag!

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Fredrik Wasting