Hur vet man när det är dags för kroppen att gasa och bromsa?

 
IMG_2792.jpeg

Känner du igen att livet ibland bara snurrar på och ibland till och med snabbare och snabbare?

Många rallyförare behöver veta exakt när det är läge att gasa och bromsa för att kunna ta kurvorna på rätt sätt och bokstavligen komma i mål levande. Precis så är det också i verkliga livet, veta när det är dags att gasa och när det är dags att bromsa. Generellt är vi människor väldigt duktiga på att gasa.

Personligen har jag fått träna mig i att bli skicklig på att bromsa i min vardag, men faktiskt också på min ledighet. Vet inte hur det är för dig, men för mig tar många roliga aktiviteter som att gå på fest, umgås med vänner, shoppa och vara uppe sent också energi. Allt detta vill jag ju göra och det fina är att det fungerar om jag också ger mig själv återhämtning. Men vad innebär det att trycka ner bromspedalen?

Regelbunden, tillräcklig och kvalitativ sömn är det bästa sättet för mig att hålla bromssystemet i skick. Forskningen visar att sömnen påverkar b.la vår förmåga att hantera stress och inlärning. https://www.afaforsakring.se/nyhetsrum/pressmeddelanden/2018/03/ny-forskning-om-samband-mellan-somn-arbete-och-halsa/

Många tullar på sin nattsömn och det kan gå bra under en period, men det är slitsamt för kroppen och tyvärr finns det inga bra ersättare för en god nattsömn.

Precis som bilen behöver sitt bränsle behöver även vi människor bra bränsle för att orka. Så din kost är så klart också en viktig del precis som fysisk kondition. En vanlig orsak till utmattning, svag återhämtning och kronisk stress är just brist på sömn, god kost och fysisk aktivitet.

Andra saker som också är bra för att aktivera bromspedalen är olika avslappningsövningar, som meditation, lugna yogapass, andningsövningar. En favorit som jag har är muskulär avslappningsövning där jag ligger ner under 20-30 min och går igenom kroppens alla delar. Först spänner jag en muskel och låter den sedan slappna av. Har du inte testat så gör det!

Skratt, härliga fritidssysselsättningar och fysisk beröring hjälper också till att aktivera bromspedalen.

Vi får inte glömma gaspedalen som också är en viktig del i livet. Ett aktivt nervsystem är en förutsättning för att vi ska komma igång och kunna få saker gjorda. Kanske känner du när pulsen, blodtrycket och andningen stiger. Det som sker då är att du frigör energi och prestationsförmågan ökar. Det blir ett slags stresspåslag, men det är inte skadligt så länge du bromsar in då och då.

Vad skulle hända om du tryckte till på bromsen lite mer i höst för att skapa bättre livsval för dig själv och din omgivning?

Vill du ta kommandot i din stress och uppleva mer lugn och glädje? Jag hjälper dig gärna på vägen. Ett tips är att börja med Livsstislanalysen där jag just nu har ett fint erbjudande för dig. Hör av dig och uppge ”BLOGG” så får du det fina erbjudandet direkt.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren